,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. szeptember 20., csütörtök

CIPÓ CSERÉPBEN SÜTVE


Ma nagyon lehűlt a levegő, szinte egész nap esett, kimozdulnom sem volt kedvem, kenyerem pedig nem volt itthon. Így hát sütnöm kellett, szerencsére lisztből nincs hiány, van többféle itthon és egy rozsos cipócskára esett a választásom, méghozzá cserép kaspóban sütve. 




HOZZÁVALÓK : 40 dkg kenyér ill. 20 dkg teljeskiőrlésű rozsliszt, fél cs. élesztő, 1 kisebb ek só, 1 kk cukor, 1 csipet citromsav, 1 ek sovány tejpor, langyos víz 

KOVÁSZ : kevés langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadunk annyi lisztet, hogy a galuskához hasonló állagú masszát kapjunk. Letakarva meleg helyen kelesztjük.
Amikor jól felfutott a kovász,  hozzáadjuk a többi hozzávalóhoz, jól kidagasztjuk és a duplájára kelesztjük. 



Amíg kel a tészta a cserepet hideg vízben áztatjuk.

Ha megkelt a tésztánk, lisztezett felületen átgyúrjuk és a sütőpapírral kibélelt cserépbe tesszük, felületét liszttel enyhén megszórjuk és kellni hagyjuk legalább félórát. Sütés előtt pengével bemetszést ejtünk a tészta felületén és 180 °C -os sütőben légkeverésnél ropogósra sütjük.




2 megjegyzés:

  1. Milyen ötletesen megoldottad a kenyér hiányt ;-)
    Szép ritka belűnek néz ki, ügyes vagy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Csipike!Tényleg ,könnyű és puha lett,no meg persze finom is.Nagyon szeretjük az ilyesfajta pékárukat.

      Törlés