,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2012. december 16., vasárnap

RÁKÓCZI MÁKOS





Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnap (gaudete vasárnap) az Úr eljövetelének közelségét ünneplik, ez a vasárnap kiemelkedik a többi közül, advent második felének kezdetét jelzi. Színe a rózsaszín, amely az örömöt szimbolizálja.
Advent harmadik vasárnapján, örömvasárnapon egy fehér ragyogó angyal jön le a földre. Jobb kezében egy fénysugarat tart, amelynek csodálatos ereje van. Odamegy mindenkihez, akinek tiszta szeretet lakik a szívében, s megérinti fénysugarával. Azután a fény ragyogni kezd az emberek szemében, s elér a kezükhöz, lábukhoz és egész testükhöz. Így még az, aki a legszegényebb, legszerencsétlenebb az emberek között, az is átalakul, s megszállja a béke, a tiszta szeretet és a boldogság érzése. 

Aki szereti a mákosat, ezt a süteményt feltétlen próbálja ki, mert nagyon finom. A rákóczi túrós mintájára készült, csak máktöltelékkel, így karácsony tájékán ill. az ünnepi asztalon igazán aktuális sütemény lehet.


HOZZÁVALÓK  34 x 22 cm - es tepsihez 
Tészta :
- 25 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg porcukor
- 2 tojássárga
- 1 dl tejföl
- 1 / 2 cs sütőpor
- fél citrom reszelt héja
- csipet só

Töltelék :
- 25 dkg mák
- 20 dkg porcukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 tojássárga
- 10 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg liszt
- 1 dl tejföl
- 75 ml langyos tej
- fél kk. sütőpor
- fél citrom reszelt héja

Díszítés :
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- baracklekvár


ELKÉSZÍTÉS

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát gyúrunk, majd pihentetjük legalább fél óráig. Ezután kinyújtjuk és kivajazott, lisztezett tepsibe nyomkodjuk.
A töltelékhez szintén összekeverjük a hozzávalókat és egyenletesen rásimítjuk a tésztára. Előmelegített sütőben 180 °C -on kb 30 - 35 perc alatt megsütjük. 
A tojásfehérjéből habot verünk , fokozatosan adagolva hozzá a cukrot és nyomózsák segítségével berácsozzuk a süti tetejét. Visszatoljuk a sütőben és addig sütjük amíg színt kap a hab. 
A baracklekvárt kevés meleg vízzel jól kikeverjük, szintén nyomózsákba töltjük és kitöltjük a rácsok közeit.
Tepsiben hagyjuk kihűlni.






1 megjegyzés:

  1. Túróval nagyon szeretjük, de mákkal is finom lehet, legalábbis a képek alapján nagyon annak tűnik! :)

    VálaszTörlés