,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2013. október 26., szombat

TÚRÓHABOS , SÜTŐTÖKÖS KALÁCS






   Nem akarom ragozni, de imádom a sütőtököt - na és ezzel a könnyed túróhabbal isteni finom kalácsot sikerült sütni. A színe pedig magáért beszél, az állaga is pihe - puha, foszlós tészta.
A tök nagyon édes volt, így a tésztába ill, a töltelékbe is kevés cukor került. 










HOZZÁVALÓK
Tészta : - 40 dkg liszt, 20 dkg sütőtökpüré,  fél cs élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg olvasztott vaj, 2 tojássárgája, kb 2 -2 , 5 dl langyos tej, csipet só
Túróhab : - 25 dkg túró, 1 ek porcukor, 1 citrom reszelt héja és kifacsart leve, 1 cs vaníliás cukor, 1 tk zselatin fix, 1 , 5 dl tejszín
- 1, 5  dl tej + 1 ek porcukor a kenéshez


- A tököt süssük meg ( legjobb előző este ) és kaparjuk ki a megsült tökhúst.
- A szokásos módon dagasszuk be a tésztát, hozzáadva a kihűlt tökhúst is és meleg helyen kelesszük kb fél óráig.
- A töltelékhez villával törjük össze a túrót, adjuk hozzá a többi hozzávalót.
- A tejszínt verjük kemény habbá és óvatosan forgassuk a túróhoz.
- A tésztát osszuk három részre és egyenként nyújtsuk ki kb 15 x 45 cm - es téglalap alakra.
- A túróhabot is szintén osszuk háromfelé, kenjük meg vele a tésztacsíkokat, majd tekergessük fel, úgy mint a bejglit és fonjuk össze.
- A végeket hajtsuk a fonat alá.
- Tegyük sütőpapíros tepsire vagy püspökkenyérformába és hagyjuk még kb 20 percig kelni.
- Kenjük le a cukros tejjel és toljuk a 180 fokos sütőbe.
- Süssük bő 1 óráig és sülés közben, még kenegessük le 2 - 3 - szor a kalács tetejét a cukros tejjel.







4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett! És szuper fotókat készítettél!

    VálaszTörlés
  2. Tök és túró? Érdekes gondolat, meggyőző fotókkal.... Megér egy próbát úgy érzem! :)

    VálaszTörlés
  3. Megsütöttem! Nekem nagyon lágy volt a tészta, legközelebb kevesebb tejjel készítem és több cukorral. Ettől függetlenül nagyon finom volt, barack lekvárral tálaltam. Nagy sikere volt a szomszédság körében :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha lágyabb lesz a tészta. nyugodtan adjunk hozzá még lisztet.
      - A tej mennyisége pedig sokszor lisztfüggő.

      Törlés