,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. január 21., szerda

~ MAZSOLÁS KALÁCSKUGLÓF ~





»HOZZÁVALÓK«
- 50 dkg liszt
- 1 ek vaníliás pudingpor ( főzős )
- 2 ek tejpor
- 1 tasak szárított élesztő
- 10 dkg porcukor
- 1 kk só
- 2 tojássárgája
- 7 , 5 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg mazsola
- 1 - 2 ek rum
- kb 2 - 2, 5 dl langyos víz
- 1 tojás + pár csepp víz - a kenéshez

  1. A száraz hozzávalókat összeszitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgáját és az olvasztott vajat, majd a langyos víz hozzáadásával tésztát dagasztunk.
  2. Hagyjuk kb félóráig kelni, ezalatt beáztatjuk a mazsolát a rumba .
  3. A tésztát ismét dagasztjuk már a hozzáadott mazsolával együtt, majd tenyerünkkel, hosszúkás hengerré formázzuk, feltekerjük csigaalakra és belehelyezzük egy kivajazott, liszttel behintet kuglófformába . ( nálam 1 , 7  - es )
  4. Letakarva addig kelesztjük, amíg kiemelkedik a tészta formából, ekkor lekenjük a vízzel elkevert tojással, hagyjuk raja megszáradni, ezután még egyszer átkenjük.
  5. Előmelegített 180 °C - os sütőbe szép pirosra sütjük.


1 megjegyzés: