,,EGYSZERŰ ÉTKEK-NAGYSZERŰ ÍZEK''

2015. november 4., szerda

~ ALMÁS KELT RÉTES ~




»HOZZÁVALÓK«
Tészta :
- 40 dkg liszt, 2 dkg friss élesztő, 1 tk só, 2 ek cukor, 1 tojássárgája, 6 dkg olvasztott vaj, 1 tk ecet, kb 2 , 5  dl langyos tej
Töltelék : 
- 60 - 70 dkg reszelt alma, cukor, fahéj 
Továbbá : - 10 dkg olvasztott vaj

  1. Az élesztőt kevés, langyos cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összevegyítjük a sóval és a cukorral, közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a felfutott élesztőt, az olvadt vajat, az ecetet, a tojássárgáját és a tejet. Az egészet lágy tésztává dagasztjuk és letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  2. Az almát meghámozzuk, lereszeljük és alaposan kinyomkodjuk a levétől. Ízlés szerint ízesítjük cukorral és őrölt fahéjjal.
  3. Ha a tészta megkelt, kétfelé vesszük és cipót formálunk belőle. Tetejüket lekenjük olvasztott vajjal és letakarva 30 percig pihentetjük. A tésztát konyharuhán ( kb 40 x 40 cm ) óvatosan, vékonyra kihúzzuk, ráhalmozzuk az almát, megcsurgatjuk olvasztott vajjal és a konyharuha segítségével feltekerjük. A másik tésztacipóval is így járunk el.
  4. A rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét lekenjük olvasztott vajjal és előmelegített 180 °C - os sütőben, 30 - 35 perc alatt megsütjük.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése